BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, February 8, 2010

beza diantara orang PANDAI dan orang yang KURANG PANDAI

orang yang PANDAI meletakkan lidah dibelakang hati,manakala orang yang KURANG PANDAI meletakkan lidah di depan hati..

Maksudnya,

orang yang pandai akan berfikir sebelum melontarkan kata-kata kerana takut ia akan mendatangkan musibah kepada si penutur kata dan pendengar.

manakala orang yang kurang pandai tidak berfikir dengan matang sebelum mengeluarkan satu-satu kenyataan yang mungkin akan menyebabkan hati orang akan tersinggung dek kata-kata yang kurang menyenangkan..

"Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :” Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.”


Hadith riwayat Ahmad dan TirmiziHuraian
i) Memperli, memperolok-olok, mengejek, menghina, memperleceh, memperlekeh, memanggil dengan gelaran yang memalukan, menyatakan kekurangan orang secara terang-terangan dan sebagainya adalah perbuatan yang sangat dilarang oleh Allah.
ii) Sesiapa yang mencaci orang lain sebenarnya dia mencaci dirinya sendiri. Sebaiknya selaku umat Islam kita hendaklah hidup saling hormat-menghormati, bantu-membantu dan tolong-menolong. Justeru, apabila mendengar celaan, kita sepatutnya bertindak menyembunyikan keburukan tersebut sekalipun seseorang yang dicela itu memang telah melakukan sesuatu dosa yang mengaibkan kerana kemungkinan orang itu telah bertaubat dan taubatnya diterima oleh Allah. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian ganjarannya adalah amat besar di akhirat kelak."

No comments:

Post a Comment